Ana-Miruna Cojocaru, Maestru Reiki Usui

Mulți factori au contribuit la acceptarea din ce în ce mai mare a tratamentelor energetice ca o practică importantă de vindecare în comunitatea medicală. Dezvoltarea și avansarea diferitelor practici în medicina complementară, cererea consumatorilor, interesul clinicienilor și practicienii experimentați au contribuit la creșterea conștientizării beneficiilor fizice, emoționale și spirituale ale acestor tehnici. De fapt, astăzi, terapiile energetice, precum Reiki, sunt printre cele mai frecvente terapii complementare oferite în spitale și în mediul comunitar în străinătate. În ultimul deceniu au avut loc eforturi de integrare a tehnicilor spirituale în psihoterapie și medicină și în România. Numărul psihologilor, medicilor și asistenților medicali care prescriu și tratamente complementare este în continuare în creștere, și nu putem decât să sperăm ca prin ei, cât mai multă lume poate conștientiza beneficiile și frumusețea oferită de Reiki și celelalte terapii complementare.
Cercetările și mărturiile personale ale pacienților și practicanților ne arată faptul că terapiile energetice de punere a palmelor sunt foarte utile în sfera medicală, incluzând reabilitarea, ospiciile, îngrijirile paliative, îngrijirea preoperatorie, postoperatorie, îngrijirea cancerului și cea la domiciliu. În cazul pacienților cu cancer, terapiile Reiki ajută la reducerea oboselii, depresiei, nivelului de cortizol și îmbunătățește semnificativ calitatea vieții. De asemenea, ameliorează durerea cronică. Practica Reiki ofera comfort atăt pacienților cât si îngrijitorilor și le readuce sentimentul de control. Deznădejdea și fatalismul adesea întunecă mintea persoanelor bolnave și le conduc la negarea tratamentului, la comportamente care le pot înrăutăți starea (cum ar fi consumul ridicat de alcool, tutun sau narcotice) sau la izolare. Prin Reiki, ei iși pot oferi o a doua șansă și le oferă prilejul de a participa și de a face chiar ei o diferență în modul în care își trăiesc viața. Nu trebuie pusă vindecarea doar pe umerii acestor terapii și nici nu trebuie să fie văzute ca și fiind singurul lucru care îi mai poate salva. Reiki trebuie integrat în schema largă de comportamente pro-viață și pro-vindecare pe care pacientul le face pentru a se vindeca.
În practicile spirituale, cancerul este de multe ori corelat cu o cauză emoțională care declanșează accelerarea bolii sau o menține. Acceptarea și iertarea sunt două teme centrale în Reiki și majoritatea terapiilor complementare. Prin exercițiul zilnic al iertării, ne putem simți din nou bine în propria piele, putem simți cum ne este luată lumea de pe umeri și cum devenim persoane mai bune. Totul în vindecare este cum menținem reacțiile în lanț care apar de la inițierea fiecărui comportament benefic nouă. De la iertare de exemplu, totul poate curge natural: acceptarea de sine, relații sociale mai bune, schimbarea percepției față de viață, dorința și puterea de a lupta și lista poate continua. Cu răbdare, determinare și cu pași mici, se pot atinge și cele mai mari scopuri.
În cazul tulburărilor de natură psihologică, Reiki ne poate ajuta în special în cazul anxietății pe care o ameliorează semnificativ, și tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) unde cercetările arată reduceri semnificative clinic ale simptomelor PTSD, depresiei și cinismului, precum și îmbunătățiri semnificative ale calității vieții. Probabil aceste date pot fi explicate de profunzimea la care putem ajunge prin aceste practici, avân în vedere faptul că de cele mai multe ori există în trecut un eveniment declanșator de unde au început să se dezvolte aceste probleme. Deși mai evident în cazul PTSD, cu siguranță există și în cazul celorlalte tulburări, în forme mai complexe și cu mai multe focare declanșatoare. Lucrând de la palme pe exterior spre suflet înspre interior, aceste cauze pot fi observate mai obiectiv, iertate sau curățate, privite din altă perspectivă și în final eliminate. În opinia mea însă, în cazul problemelor de natură psihologică nu este de ajuns doar Reiki sau celelalte terapii complementare, ci este indicată și necesară mai ales în cazurile severe interacțiunea cu un psiholog sau psihiatru în funcție de natura tulburării.
În ceea ce privește utilizarea de tehnici Reiki în psihoterapie, s-au obsevat beneficii pentru pacient în cazul pacienților anxioși, stresați, depresivi sau care suferă de durere cronică (Nield-Anderson & Ameling, 2001). Tradițional, relația terapeutică din cadrul ședințelor de psihoterapie interzice contactul fizic între pacient și terapeut. Însă, dacă terapeutul menține contactul doar pe intervalul de timp acordat tratamentului Reiki din ședințele respective și decide de comun acord cu pacientul ca tratamentul cu palmele să devină parte integrantă și pas separat al terapiei, influența contactului fizic asupra relației terapeutice poate fi drastic limitată. Astfel relația pacient-terapeut devine una mai puternică, susținută atât psihologic și emoțional, cât și spiritual. Datele arată că decizia de a utiliza o parte a unei sesiuni de terapie pentru a oferi un tratament Reiki poate ajuta la susținerea activitatății interpersonale între client și terapeut, precum și la susținerea propriu-zisă a clientului în acest proces. Oferirea unui tratament Reiki poate servi, de asemenea, ca o demonstrație pentru client, o oportunitate de a încerca ceva ce pot face ei înșiși pentru vindecarea proprie acasă. Acest lucru crește implicarea activă a pacientului în terapie ceea ce poate accelera procesul de vindecare emoțională și psihologică. Utilizarea pozițiilor de tratament poate fi un eveniment liniștitor și calmant care poate permite pacientului să se destreseze și să se centreze pe sine, să-și dezvolte sentimentul de creștere, schimbare și sine. Chiar dacă Reiki nu poate vindeca întotdeauna aceste probleme, poate ajuta la ameliorarea simptomatologiei și la creșterea calității vieții.
În concluzie, terapiile complementare au un mare potențial de a ne îmbunătăți viața, iar în cazul persoanelor din sistemul medical sau terapeutic ne pot ajuta relația cu pacienții, pot accelera procesul de vindecare și ne oferă de asemenea un instrument valoros în lupta noastră pentru viață și sănătate.

Bibliografie
Hart, J. (2012). Healing touch, therapeutic touch, and Reiki: Energy medicine advances in the medical community. Alternative and Complementary Therapies, 18(6), 309-313.
LaTorre, M. A. (2005). The use of Reiki in psychotherapy. Perspectives in Psychiatric Care, 41(4), 184.
Nield-Anderson, L., & Ameling, A. (2001). Reiki, a complementary therapy for nursing practice. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services, 39(4), 42–49.