Simona Cristea
Cunoșțințele despre chakre pot fi de un real ajutor pentru cunoașterea de sine.
Pentru a înțelege ce sunt chakrele trebuie să înțelegem conceptul fizicii cuantice conform căruia suntem făcuți din energie și existăm cu ajutorul energiei. Corpul fizic conține cea mai densă energie vizibilă cu ochiul liber, dar această energie se prelungește formând în jurul nostru un câmp energetic care are forma unui ou și se numește aură. Această aură este creată de energia chakrelor.
Cuvantul chakra provine din limba sanscrită și înseamnă roată. Chakra seamănă cu un disc rotitor, care se deschide și închide la fel ca diafragma obiectivului aparatului de fotografiat. Când o chakra este deschisă ea primește informații din mediul înconjurător.
Chakrele sunt centri energetici, care primesc și emit informația și energia necesară vieții.
Conform scrierilor orientale, în corpul uman există peste 49.000 de chakre, dar dintre acestea 7 sunt considerate a fi principale. Acestea sunt aliniate de-a lungul coloanei vertebrale și a canalului central numit Sushumna. Energia se poate deplasa în sus și în jos cu ajutorul a două canale situate de o parte și de alta a canalului central, numite Ida si Pingala. Aceste sapte chakre principale se influențează reciproc.
Fiecare dintre aceste chakre corespunde unor organe din corp, precum și unor tipare emoționale și psihologice. Înainte de a se manifesta în corpul fizic, o boală se va manifesta mai întâi ca un dezechilibru al sistemului energetic.
CELE SAPTE CHAKRE PRINCIPALE
- CHAKRA RĂDĂCINĂ –MULADHARA
Este localizată la baza coloanei vertebrale la bărbați și între ovare la femei. Acestei chakre îi este asociată culoarea roșie și elementul pământ.
Mai este numită și chakra supraviețuirii și răspundede stabilitatea psiho-fizică.
Funcțiile ei includ: forța vitală, supraviețuirea, instinctele. Coordonează dreptul de a exista, de a avea grijă de noi, de a avea posesiuni. Este chakra care răspunde de împamantare.
Chakra rădăcină are legătură cu problemele familiale și cu informațiile de ordin familial și social care formează concepția unei persoane asupra realității.
Glandele și organele asociate cu acestă chakra sunt: rinichii, suprarenalele, prostata, colonul, intestinul subțire, oasele, labele picioarelor.
Guverneaza vigoarea, ereditatea, securitatea, pasiunea, relația cu lumea fizică, durerea sau plăcerea fizică.
Simțul asociat acestei chakre este mirosul.
Ca și pietre prețioase, sunt recomandate:cuarțul fumuriu, hematit, jasp, carneolul.
Funcționarea necorespunzătoare a aceste chakre poate determina frica, resentimente, pierderea interesului față de viață, depresie, incapacitatea de a-și păstra o slujbă sau de a-și menține un anumit nivel de trai, comportament violent, dureri în zona sacrală, creștere în greutate, tulburări de miros, varice sau cancer de rect.
Atunci când chakra este în echilibru, individul are o profundă conexiune cu natura și are încredere în legile acesteia.
- CHAKRA OMBILICALĂ – SWADISTANA
Localizare. Această chakra este situată între coccis și ombilic. Ei îi corespunde culoarea portocalie și elementul apa.
Funcții. Acesta este centrul energetic prin care percepem emoțiile celorlalte persoane. La femei mai este numită uneori și „inima de jos”.
Se ocupă de aspectele fizice cotidiene ale vieții, de oamenii cu care intrăm în legatură și de calitatea relațiilor noastre interpersonale. Răspunde de asimilarea alimentelor, de procreere și de forța fizică. Poate influența creativitatea. Are legătură cu energia sexuală, fiind punctul prin care transmitem și recepționăm trăirile sexuale.
Organele asociate acestei chakre sunt: ovare, testicule, prostata, organe genitale, splina, uter, vezica urinară, apendice, intestin gros, rinichi.
Guvernează: creativitatea, frica, furia, percepțiile referitoare la hrană și sex, fluxul de sentimente.
Ca și pietre prețioase sunt recomandate: coralul carneolul, opalul.
Atunci când această chakra este în echilibru, persoana este amabilă, deschisă, prietenoasă și îi respectă pe cei din jurul ei.
Dezechilibrul acestei chakre poate determina: nesiguranță, instabilitate sexuală și emoțională, teama de abandon, pesimism, obsesii, vinovăție, probleme cu rinichii sau vezica, dureri țn zona pelviana, plăcere exagerată de a mânca, perturbarea funcției de reproducere, agresivitate sexuală, un comportament ostil față de sexul opus, fibroame, hemoroizi, afecțiuni dermatologice, alergii.
3.CHAKRA PLEXULUI SOLAR- MANIPURA
Localizare. Această chakra este situată deasupra taliei și sub piept. Ei îi este asociată culoarea galben și elementul foc.
Funcții. Are ca funcții vitalizarea sistemului nervos simpatic, a digestiei, a energiei vitale, reglarea metabolismului, coordonarea sentimentelor și autocontrolul.
O mai putem numi pompa de energie parapsihologică deoarece este locul din corp de unde se distribuie energiile parapsihologice. Este sediul puterii și controlului și de ea depind voința, forța personală și respectul de sine.
Organele și glandele asociate acestei chakre sunt: pancreasul, stomacul, intestinul subțire, ficatul, vezica biliară, diafragma, mușchii, splina, sistemul nervos.
Ca și pietre prețioase recomandate pentru aceasta chakra avem: citrin, pirita, ochi de tigru, topaz.
Atunci când aceasta chakra este echilibrată, individul va fi tolerant, va fi plin de pace interioară și va avea o completă încredere în intuiție.
Când chakra este în dezechilibru individul are o digestie deficitară, este plin de teamă, nu are încredere în forțele proprii, timid, nu are autocontrol, îi este teamă să-și asume responsabilitatea în ceea ce-l privește, pune accent exagerat pe putere și pe recunoaștere. Poate apărea ulcerul, gastrita, diabetul, hipoglicemie, insuficiență hepato-biliară, artrita, depunere de grăsime pe partea din mijloc a corpului, scăderea memoriei, anorexie sau bulimie, probleme intestinale, pancreatita.
4.CHAKRA INIMII – ANAHATA
Localizare. Aceasta este situată în centrul pieptului, în dreptul inimii. Ei îi este asociată culoarea verde și elementul aer.
Funcții. Aceasta energizează sângele și corpul fizic. Este chakra iubirii, a compasiunii și a grijii față de ceilalți.
Face legătura între cei trei centri inferiori-fizici și emoționali- cei trei centri superiori-mentali și spirituali.
La femei mai este numită și „inima de sus”.
Organele și glandele asociate acestei chakre sunt: timusul, inima, sistemul circulator, umerii, brațele, mâinile, pielea, plămânii.
Această chakra guvernează simțul timpului, capacitatea de a iubi necondiționat, stima de sine, iertarea, compasiunea, încrederea, speranța.
Ca și pietre prețioase pentru aceasta chakra se pot folosi: cuart roz, jad verde, aventurin verde.
Atunci cand aceasta chakra este în echilibru duce la toleranță și acceptare necondiționată a vieții.
Dezechilibrul acestei chakre duce la respingerea dragostei oferită de cei din jur, singurătate, probleme cardiace, disfuncții ale sistemului imunitar, tristețe, melancolie, amărăciune, simț critic exagerat, ura, probleme respiratorii, astm, alergii, pneumonie, cancer mamar, cancer pulmonar, hipertensiune, dureri de spate.
5.CHAKRA GÂTULUI-VISHUDA
Localizare. Această chakra este localizată în zona gâtului, la baza laringelui. Ei îi corespunde culoarea albastră și elementul eter.
Funcții. Ca și funcții controlate are vorbirea, auzul și comunicarea. Este chakra inspirației, a manifestării personale și care ne ajută să ne manifestăm visurile.
Organele și glandele asociate aceste chakre sunt: tiroida, paratiroidele, hipotalamusul, gâtul, esofagul, corzile vocale, limba, orificiul bucal.
Pietrele prețioase recomandate acestei chakre sunt: calcedonie, azurit, turcoaz, aquamarinul.
Atunci când această chakra este în echilibru, individul are încredere în intuiția lui și știe să-și asculte vocea interioară.
Când este în dezechilibru, poate genera dificultăți de comunicare, dificultăți în exprimarea ideilor, sentimentelor, stări interioare contradictorii, incapacitate de a-și urma propriile visuri. Pot apărea afecțiuni în zona gâtului, depresii, dificultăți de vorbire, laringita, afecțiuni ale gingiilor, scolioza, disfuncții ale tiroidei, bâlbâiala.
6. CHAKRA CELUI DE-AL TREILEA OCHI-AJNA
Localizare. În mijlocul frunții, deasupra liniei sprâncenelor. Ei îi este asociată coloarea violet, indigo.
Funcții. Această chakra este centrul clarviziunii, al intuiției, al înțelepciunii, al viziunii personale, este chakra vizualizării, a imaginației și a perspicacității. Este cea care ne anunță atunci când cineva se gândeste la noi. Se ocupă de vitalizarea părții interioare a creierului și a întregului sistem nervos central.
Organele și glandele asociate acestei chakre sunt: glanda pituitară, ochii, emisferele cerebrale,nasul, urechile, sinusurile.
Este considerat centrul forței psihice, iar pietrele prețioase recomandate sunt: aventurin albastru, lapis lazuli, opal, safir albastru.
Această chakra este cea care guvernează gândirea, vederea interioară, viziunile și visele, cunoașterea problemelor spirituale.
Când este în echilibru persoana își manifestă intuiția și are o stare avansată de conștiință spirituală.
În dezechilibru pot apărea probleme de natură mentală sau emoțională, paranoia și anxietate, refuzul de a învăța din experiențele altora, teama de a-și folosi capacitățile extrasenzoriale, lipsa concentrării, probleme de sinusuri, migrene, afecțiuni oculare, tulburări neurologice, coșmaruri.
7. CHAKRA COROANEI –SAHASRARA
Localizare. Această chakra este situată în creștetul capului. Ei îi este asociată culoarea violet strălucitor.
Funcții. Acesta este centrul energetic care influențeaza creierul și întregul corp. Este chakra „înțelegerii” sau a intuiției pure, cea cu care reușim să vedem scopul mai înalt al vieții noastre. Cu ajutorul ei ne manifestăm liberul arbitru, atitudini, credință, etică, curaj, spirit umanitar.
Organele si glandele asociate acestui centru energetic sunt: glanda pineală, cortexul central, sistemul nervos central.
Aceasta este chakra care realizează conexiunea cu Universul și Conștiința divină, aspirațiile spirituale și cunoașterea adevărului.
Ca și pietre prețioase sunt recomandate: ametist, cuarț transparent.
Când această chakra se află în echilibru, individul renunță la ego și are sentimentul conectării cu tot ceea ce este.
Dezechilibrul ei poate determina lipsa inspirației, incapacitatea de a avea încredere în viață, neputința de a elimina frica și anxietatea, lipsa credinței în Divinitate, apatie, confuzie, dureri de cap, pierderea liberului arbitru, deruta, afecțiuni ale scheletului, probleme cerebrale, tulburări genetice.
Pentru purificarea și echilibrarea centrilor energetici se pot folosi diverse terapii ca: naturoterapia, terapia prin sunete, aromoterapia, cromoterapia, terapia cu ajutorul cristalelor, reflexologia, yoga și exerciții fizice.
Familiarizându-ne cu chakrele, devenim mai conștienți de ceea ce este propria energie și de ceea ce este energia unei alte persoane sau a unui obiect și va duce la sentimentul de integrare și plenitudine.