Pr.Alexandru Croitoru

Postul este o rânduială disciplinată, cu ajutorul carăia Biserica îndrumă viaţa credincioşilor ei pe caile adevăratei trairi creștine, ale virtuții și ale cinstirii lui Dumnezeu.
Este abținerea totală sau parțială de la anumite alimente, pe un timp mai lung sau mai scurt.Avem posturile de o singura zi: miercurea (ziua în care învăţații au hotărât să-L piardă pe Mântuitorul Hristos, iar Iuda l-a vândut pentru 30 de arginți) și vinerea (ziua în care a îndurat scuipările peste față, batjocura, biciuirea, lovirile, răstignirea pe cruce și moartea pentru noi). Posturile Adormirea Maicii Domnului (1-15 august), Sf. Ap. Petru și Pavel (durată variabilă între 3 zile si 3 saptamâni) şi posturile mari – Postul Paştelui şi Postul Craciunului (15 noiembrie – 24 decembrie).
Prima poruncă primită de Adam în rai a fost “să nu mănânci….!'( facerea 3.3.).
Dumnezeu prin Moise orânduiește postul în ziua curățirii sau a ispășirii ( levitie16.20).
Moise a postit 40 de zile pe muntele Sinai înainte de a primi tablele legii (iesire34.28), Daniel în Babilon a postit 3 săptămâni (Daniel 10.2-3), Regele David postea adesea cu pocăintă (psalmul 34.13; psalmul 108.24), Ilie asemenea (3 regi 19.8), Ezdra (Ezdra 8.21), Proorocita Ana (luca2.36), Ioan Botezatorul în pusie mânca doar lǎcuste şi miere.
Mantuitorul însuși a practicat postul – a postit 40 de zile (Matei 4.2) și a învățat pe ucenicii sǎi,atât prin cuvânt, dar și prin faptă că postul este inseparabil de rugaciune(Matei 4.1).
Sf. Apostoli au practicat și ei postul, Sf. Petru a îndemnat postul unit cu rugăciunea (faptele Apostolilor 9.9), Sf. Ap. Pavel de aseamenea (2 corinteni 6.5).
Sunt peste 100 de referinte biblice-atât în vechiul cât și în noul testament- referitoare la post.
Dar ce este postul
Adevăratul post este îmbinarea celor douǎ aspecte: trupesc şi sufletesc, cu alte cuvinte retinerea de la bucate este împletită cu reținerea de la păcate și cu un efort continuu spre virtute şi urcss duhovnicesc.
“Postul cel adevărat constă în reținerea de la cele rele. Dezleagǎ toate legǎturile urii şi a nedreptăţii, iartă aproapelui tău vătămările, dăruiește lui datoriile. Tu nu mǎnânci carne, dar mǎnânci pe fratele tau. Tu te reții de la vin, dar nu înfrânezi zburdările trupului. Tu nu mănânci pâna seara, dar petreci ziua cu procese.” Sf. Vasile Cel Mare – despre post
si iaraşi:
“important în post este sǎ nu ne mâncăm unii pe alții”
Postul are un scop și o conotație religioasă. altfel, se numeşte dietă, cură de slăbire sau oricum alceva. În post slăbim puterile fizice pentru a intări puterile sufleteşti.
Postul- 1. postul alimentar – abfinerea de la alimente
2.postul privirii

  1. postul mirosului
    4.postul simtului tactil (pipăirii)
  2. postul vorbirii – abținerea de la bârfă şi vorbă multă, postul tǎcerii
  3. postul gândirii – cenzura gândurilor
    Toate acestea împreună înseamnă post și acesta este însoțit cu rugăciunea și milostenia.
    La punctul 2 – postul privirii – mă rezum doar la un citat din rugǎciunea cǎtre Sfintul Duh:frumusețe străină am văzut și cu ea mi-am rănit inima…”
    La punctul 5 – postul vorbirii – “Pune Doamne pază gurii mele şi uşă de îngrădire împrejurul buzelor mele” (psalmul 140.3.). Unii duhovnici recomandă celor ce nu se pot abtine de la bârfǎ şi flecăreală postul tăcerii pentru o perioadă anume: o zi (în general sâmbata sau duminica), câteva ore (seara) etc. Când vorbeşti întruna nu-L poti auzi pe Dumnezeu. Când El vorbeşte trebuie să taci şi sǎ asculţi!
    La punctul 6 – postul gândirii – cel mai greu. Oamenii de știinăa au calculat o cifra între 26000-60000 de gânduri într-o zi. Unele sunt rapide, altele sunt complexe,iar în jurul lor revin alte gânduri obsesiv legate de cel dintâi. Un singur gând are nevoie de 150 de milisecunde pentru a procesa informația și a determia acțiunea ulterioarâ. Din păcate, conform studiilor, un procent de 30-40%din gândurile de peste zi sunt în jurul primelor gânduri complexe şi că 70-80 % dintre acestea sunt negative. Dacă în primele clipe ale dimineții imediat dupa trezire ne-am ruga, ori ne-am îndrepta gândul către Dumnezeu, atunci cu siguranță am schimba lumea.
    Dieteticianul american Jim White a concluzionat cǎ: ”postul este o resetare mentalǎ, fizicǎ şi spirituală.” Oamenii care au postit trei zile și-au înfruntat emoțiile reprimate fiind mai stabili mental.În plus, învață să aprecieze lucrurile mărunte pentru care nu sunt recunoscători în viața de zi cu zi,cum ar fi: un pahar de apă rece sau un pat în care să doarma noaptea.
    Max Mattson,cercetatorul în neuroștiinte în gerontologie concluzionează că repausul alimentar de doua ori pe săptămână reduce semnificativ riscul de a dezvolta boala parkinson sau alzheimer. El a arătat că postul stimulează producerea de noi celule nervoase din celule stem aflate în hipotalamus.Cercetatorii menționează cetonele și producerea de cetone în număr mai mare și aceasta duce la cresterea numarului mitocondrial în neuroni. Prin creșterea numărului de mitocondrii din neuroni,capacitatea acestora de a forma și menține legăturile dintre ei, este mare, îmbunǎtǎtind astfel capacitatea de învățare și memorare.
    Postul ne ajută să ne smerim, să devenim mai buni, mai drepți, mai blânzi, să ne acceptăm pe noi înşine şi pe alții.
    Acum, la începutul postului Craciunului, nu pot să vă doresc decât:”post usor!” si mântuire!