Livia Tanțoș, Maestru sisteme Reiki
„Esența tuturor ființelor este pământul. Esența pământului este apa. Esența apei sunt plantele. Esența plantelor este ființa umană”
Ierburile, atât în est, cât și în vest, au reprezentat primul agent medical în terapiile tradiționale și în cele holistice. Având la origine viziunea înțelepților , fitoterapia a fost îmbogățită și perfecționată de-a lungul miilor de ani de experiență. Din acest punct de vedere, Ayurveda conține probabil tot ceea ce este mai vechi, mai vizionar și mai dezvoltat în domeniul fitoterapiei în întreaga lume. Un astfel de sistem nu are nevoie de perfecționare, ci de traducere și adaptare.
Ayurveda este sistemul indian vechi de medicină naturistă și holistică. Când este tradusă din sanscrită, Ayurveda înseamnă „știința vieții” (rădăcina sanscrită „Ayur” înseamnă „longevitate” sau „viață”, iar „veda” înseamnă „știință”) care leagă viața individuală de cea a Universului. Ayurveda s-a răspândit în Europa mai mult în ultimii ani, când tehnicile yoga au devenit cunoscute la scară largă. În India, înainte de a practica yoga trebuie să studiezi Ayurveda, care te ajută la menținerea sănătății organismului în armonie cu natura. Pentru a se integra perfect în mediul său de viață, omul trebuie, în primul rând, să-și cunoască corpul, modul în care acesta funcționează la nivel profund în relație cu tot ceea ce-l înconjoară.
Înțelepții indieni au constatat că dacă unele organe nu funcționează corect, înseamnă că în anumite aspecte ale vieții dominate de stres și de tensiune există probleme. Analizând aceste aspecte, ei găsesc „rădăcina” bolii și acționează pentru eliminarea acesteia. Dacă la prima vedere acest proces poate părea simplu, în realitate acesta este unul de durata și profund, care însă are ca rezultat regăsirea sănătății și a armoniei în corp, acesta fiind stimulat să recapteze energia vitală în mod natural si să îi permită din nou curgerea firească prin tot organismul.
Există plante importante utilizate în Ayurveda care nu au echivalent în vest. În schimb, majoritate plantelor din vest precum boabele de dafin, dracila și obligeana sunt în mod obișnuit utilizate în India. Multe plante ayurvedice sunt condimente comune : ghimbirul, șofranul de India și coriandrul.Medicina ayurvedică nu ne oferă doar ierburi specifice, ci și un mod de a înțelege toate plantele.
Ayurveda conține conceptul celor trei Doshas sau cele trei tipuri de bază ale constituției umane:
⦁ Vata = eter + aer;
Atribute: uscată, rece, ușoară, mobilă. subtilă, tare, aspră, schimbătoare, limpede; guvernează toată mișcarea, fiind însăși forța vieții și cea mai puternică dintre doshas, conducând atât pe Pitta, cât și pe Kapha;
⦁ Pitta = foc + apă;
Atribute: fierbinte, lichidă, înțepătoare, cu miros neplăcut; guvernează căldura, temperatura și toate reacțiile chimice;
⦁ Kapha = apă + pământ;
Atribute: rece, umed, greu, încet, mat, inert, neted, dens, tulbure; menține substanța, greutatea și coerența corpului.
DOSHAS STAREA NATURALĂ DIZARMONIE LOCALIZARE TRATAMENT GUSTURI CE AMELIOREAZĂ
Vata Energia voinței, respirația, mișcarea, echilibrul țesuturilor, acuitatea simțurilor Uscăciune, dorință de căldură, distensie abdominală, slăbiciune, insomnie, incoerența vorbirii, oboseală Intestinul gros, șolduri, coapse, urechi, oase și simțul tactil Terapie caldă, umedă, care stimulează creșterea în greutate a corpului; plante picante cu măsură (stimularea focului), diaforetice de tip fierbinte cu măsură, antireumatice, ierburi antispasmodice, terapii laxative și purgative, pante care stimulează apetitul; plante tonice (nu amare), nutritive, regenerante; dulci, calmante, emoliente; clisme din plante și uleiuri medicinale.
Exemple: Semințe de in,
⦁ Semințe de pătlagină
⦁ Siminichia
⦁ Lemn dulce
⦁ Ulm
⦁ Rădăcina de tătăneasă
⦁ Ghimbir Dulce, acru, sărat (acțiune umedă și nutritivă)
Pitta Digestie, căldură, percepție vizuală, foame, sete, strălucirea pielii, inteligență, voință, curaj Decolorarea galbenă a urinei, fecalelor, ochilor și pielii, determină foame, sete, senzație de arsură Intestinul subțire, stomac, transpirație, sebum, sânge, simțul văzului Intim asociat cu tratamentul sângelui; ierburi detoxificante, amare (tonice amare, care răcesc Pitta) sau astringente, cu proprietăți antibacteriene, antipiretice, cicatrizante, plante care stimulează excreția.
Exemple: Ghimbir
⦁ Aloe
⦁ Dracila
⦁ Plop alb
⦁ Gențiană
⦁ Piciorul cocoșului
⦁ Tătăneasă
⦁ Nalbă-mare
⦁ Pătlagină
⦁ Traista-ciobanului Dulce, astringent, amar (gusturi reci)
Kapha Fermitate, stabilitate, menținerea fluidelor corpului, lubrifierea articulațiilor, emoții pozitive Pierderea puterii digestive, acumularea flegmei și a mucusului, oboseală, senzația de plenitudine, paloare, senzația de rece, pierderea articulațiilor, dificultăți de respirare, tuse Piept, gât, cap, pancreas, coaste, stomac, plasmă, grăsime, nas limbă Plante stimulante, carminative, fierbinți și picante (condimente); tonice și amare; astringente.
Exemple:Ghimbir
⦁ Scorțișoară
⦁ Cuișoare
⦁ Țelină
⦁ Busuioc
⦁ Foi de dafin
⦁ Cardamom
⦁ Usturoi
⦁ Coji de portocală
⦁ Cimbrișor
⦁ Șofran de India
⦁ Nucșoară
⦁ Aloe
⦁ Tătăneasă
⦁ Nalbă-mare
⦁ Pătlagină
⦁ Traista-ciobanului etc. Picant, fierbinte
Tratamentul ayurvedic urmărește să curețe corpul de Ama (acumulare de toxine, alimente nedigerate, materii reziduale), să echilibreze constituția și să promoveze regenerarea. Ayurveda tratează boala ca pe un produs secundar, generat de doshele agravate, nu ca pe o entitate specifică.
Câteva plante de leac:
⦁ BUSUIOCUL
Atribute
⦁ picant/fierbinte/picant;
⦁ se folosește toată planta
⦁ diminuează acțiunea Kapha și Vata și amplifică Pitta
⦁ acționează asupra sângelui, măduvă, nervi și a sistemelor respirator, nervos, digestiv
⦁ este un diaforetic, febrifug, antispasmodic, antibacterian, antiseptic
⦁ benefic pentru răceli, tuse, congestia sinusurilor, migrene, artrite, reumatism, febră
Preparare: infuzie, pulbere (250 mg- 1g), suc, unt medicinal (ghee)
Împreună cu lotusul, busuiocul este poate cea mai sacră plantă a Indiei. Calitatea sa este Sattva pură. Acesta deschide minte și inima, dăruind energia dragostei și devotamentului. Consacrat lui Vishnu și Krishna, întărește credința, compasiunea și claritatea. Tulpinile de busuioc sunt purtate ca rozarii. Conferă protecție divină prin purificarea aurei și întărirea sistemului imunitar. Conține mercur natural, care, în calitatea sa de sămânță a lui Shiva, dăruiește puterea conștiinței pure. Busuiocul ar trebui ținut în fiecare casă, datorită influenței sale purificatoare.
GHIMBIRUL
Atribute:
⦁ Picant, dulce/fierbinte/dulce
⦁ diminuează acțiunea Kapha și Vata și amplifică Pitta
⦁ se folosește rizomul
⦁ acționează asupra tuturor țesuturilor și a sistemelor digestiv și respirator
⦁ este un stimulent, diaforetic, expectorant, carminativ, antiemetic, analgezic
⦁ benefic pentru răceli, gripe, indigestii, vomă, eructații, durere abdominală, laringite, artrite, hemoroizi, migrene, boli de inimă
⦁ nu e recomandat pentru boli inflamatorii ale pielii, febră ridicată, hemoragii, ulcere;
⦁ preparare: infuzie, decoct, pulbere (250-500 mg), suc proaspăt.
Ghimbirul este cea mai bună și cea mai sattvică mirodenie (condiment). A fost numit „vishwabhesaj”=”medicament universal”. Astfel, metoda de preparare este combinarea de suc proaspăt cu pulbere, amestecată într-un mojar cu pistil, până când se obține un amestec gros, din care se fac pastilele. Proporția suc : pulbere este de 4:1. Două pilule, de mărimea aproximativă a bobului de mazăre sunt luate de 3 ori pe zi. Asociat cu miere, ghimbirul ameliorează Kapha; cu zahărul candel ameliorează Pitta; cu sare gemă ameliorează Vata. Ghimbirul uscat, din punctul de vedere al atributelor ayurvedice, este mai fierbinte și mai uscat decât cel proaspăt. Este totodată un bun stimulent și expectorant, cu rol în reducerea lui Kapha și creșterea lui Agni (foc); în schimb ghimbirul proaspăt este un mai bun diaforetic, adică mai bun împotriva răcelii, tusei, vomei si a tulburărilor lui Vata.
Acțiunea ghimbirului în boli digestive și respiratorii este bine cunoscută. Acționează împotriva stărilor artritice si este tonic pentru inimă. Elimină gazele și crampele abdominale, inclusiv durerile menstruale. Extern, ca pastă, se folosește împotriva migrenei.
⦁ LUMÂNĂRICA
Atribute:
⦁ Amar, astringent, dulce/rece/picant
⦁ diminuează acțiunea Kapha și Pitta și amplifică Vata
⦁ se folosesc planta și florile
⦁ acționează asupra sângelui, măduvei și nervilor și asupra sistemelor respirator, nervos, circulator, limfatic
⦁ este un expectorant, astringent, balsamic-cicatrizant, antispasmodic, analgezic, sedativ
⦁ este benefic pentru bronșite, astm, febră de fân, dispnee, sinuzită, tuse, hemoragie pulmonară, inflamații ale glandelor, dureri d eurechi, oreion, dureri pe bază nervoasă, insomnie, diaree, dizenterie
⦁ preparare: infuzie (caldă sau rece, bine strecurată), pulbere (250-500 mg), ulei (flori)
Lumânărica are un efect puternic asupra sistemului respirator și limfatic, curățându-le; la nivel energetic împrăștiind acumulările se energie Kapha. Uleiul din flori este un puternic antiinflamator anodin, fiind considerat un bun analgezic. Florile elimină inflamațiile țesutului nervos și calmează iritațiile.