Mihaela Drăgulin, Maestru sisteme Reiki
Stimați cititori,
Am cules pentru dumneavoastră din lucrări de specialitate câteva rețete naturiste.
Într-o lume în care atât de mulți oameni se îndepărtează tot mai tare de modul de viață naturist și sunt amenințați de boli grave din cauza unei false atitudini în fața vieții, ar trebui să regăsim drumul ce duce spre plantele noastre medicinale, pe care Dumnezeu ni le dăruiește din timpuri străvechi prin bunătatea lui.
Este minunată strădania omului de-a lungul mileniilor de a lupta împotriva durerii, de a-și vindeca rănile , de a-și alina suferințele. Folosirea elementelor naturale în primul rând a plantelor, pentru combaterea bolilor sunt semne vii ale ințelepciunii și geniului uman, păstrate din generație în generație.
Am urmărit să aducem în actualitate, adevărata valoare a naturii de care mulți dintre noi uităm și care este singura resursă accesibilă tuturor, indiferent de nivelul de trai pe care îl avem. Putem avea cu toții acces la o farmacie universală unde găsim rețete la indemâna oricui și pentru majoritatea afecțiunilor existente.
“Natura este cel mai bun doctor, pentru că ea vindeca trei sferturi dintre toate bolile … și nu-și vorbește niciodată de rău confrații”( Aelius Galenus – ultimul mare medic al Antichității)
LEACURI PENTRU DURERI DE GÂT
*Se beau două ceaiuri de nalbă de câmp pe zi, dimineața și seara. Tăiem planta proaspătă sau uscată, o întindem pe o cârpă, o stropim cu rachiu și facem din ea o compresă. Durerile vor trece în două zile, ba chiar și într-o zi.
*Dacă avem amigdalită, tocăm frunze de urzică creață, le amestecăm cu slănină râncedă și le punem sub forma de compresă la gât. La amestec punem și puțină sare.
*Să se pună o cataplasmă de smochine tăiate, unse cu untdelemn.
- Gargară cu ceai de viorele.
*Gargară cu apă salină. O cană de apă in care se dizolvă 1-1.5 linguri de sare grunjoasă.
- Puneți o jumătate de linguriță de bicarbonat într-un pahar cu apă și faceți gargara din 4 în 4 ore, pentru a reduce substanțele acide care provoacă durerea. Clătitul gurii cu această soluție permite, de asemenea, vindecarea aftelor.
LEACURI PENTRU AFECȚIUNI RESPIRATORII
*În 250-300 ml apă în care se fierb la foc mic două cepe cu tot cu coajă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească vreme de 10 minute, acoperind vasul. Se strecoară și se bea pe stomacul gol cât de fierbinte posibil.
Ceaiul nu este foarte plăcut la gust, însă acționează foarte rapid și se zice că nu există leac mai bun contra tusei și durerilor de gât și de piept.
*Apă de sfeclă – Se iau 2 borcane de 10 litri fiecare şi 2 kg de sfeclă roşie curăţată. Se dă sfecla pe răzătoarea mare, după care se pune într-un borcan, peste care se toarnă apă clocotită până se umple. Începând cu a doua zi, se consumă numai acel lichid, în loc de apă (1 1/2-2 litri pe zi). Când lichidul este pe sfârşite, pregătim cel de-al doilea borcan. Tratamentul nu trebuie întrerupt 3 luni.Nu se recomandă bolnavilor de diabet.
*Decoct din conuri de brad.Se pun 3-4 conuri de pin sau brad intr-un litru de apă rece și se lasă la macerat o oră.Apoi se pune vasul pe foc și se lasă să fiarbă 3-4 minute. Se stige focul, se acoperă vasul cu un capac, se lasă să infuzeze 10 minute. Se strecoară. Se consumă 3-4 căni de ceai pe zi.
LEACURI PENTRU PNEUMONIE ( folosim ca tratament adjuvant )
- Se amestecă 1 kg de miere, cu 300 g de mentă proaspătă, tăiată mărunt. Se ia de 3 ori pe zi, câte o lingură, cu 20 de minute înainte de masă.
- Se pisează o nucşoară, 20 g de piper şi 50 g sămânţă de in şi se amestecă cu 200 g miere. Se ia câte o linguriţă dimineaţa, pe nemâncate.
- Fiertură de ovăz.Timp de 7 săptămâni se bea fiertură de ovăz, în loc de apă (un litru şi jumătate pe zi). În 2 litri apă, se fierb 10 linguri de ovăz, timp de 15 minute.
LEACURI PENTRU ASTM
*Ceai de ghimbir. Modul de preparare: se spală, se cojesc și se rad 400 g ghimbir, se pun într-o sticlă de un litru ( sticla nu plastic), care se umple apoi cu alcool. Se ține la cald două săptămâni, agitând din când în când, până ce amestecul are culoarea unui ceai slab. Se strecoară prin tifon dublu, storcând bine reziduul. Se lasă o zi să se depună sedimentul și se trece infuzia limpede în alta sticlă. Se ia de două ori pe zi câte o linguriță în jumătate de pahar cu apă caldă, după mese. Folosirea regulată a infuziei aduce adesea o ameliorare radicală și permanentă
*Hrean preparat cu suc de lamâie. Se rad aproximativ 250 g hrean proaspăt și se pune peste el sucul a 2-3 lamâi, formându-se un amestec gros care trebuie ținut la rece. Doza:1/2 linguriță de două ori pe zi, dimineața și după-amiaza. Nu se bea nici un fel de lichid cel puțin o jumătate de oră după luarea medicamentului. La început, pacientul va lacrima puternic după luarea dozei, dar această reacție va descrește și apoi va dispărea cu totul. Amestecul se poate păstra un timp la rece, până când hreanul începe să se oxideze. Hreanul trebuie să fie întotdeauna proaspăt, niciodată înghețat. Este foarte eficace când este luat în mod regulat.
*Ceai de afine. Afine uscate și frunze se fierb 10 minute în apă, iar ceaiul rezultat se bea fierbinte și neîndulcit, ajungându-se până la 10 cești pe zi. În cazuri ușoare, în cazuri grave, adăugându-se și alte tratamente.
*Inhalație cu ace de pin. Se fierb bine cam 1/2 kg ace și conuri de pin în aproximativ 4 litri de apă și se inhalează apoi aburul, ținând un prosop deasupra capului. Două ședințe de 15 minute, în fiecare zi.
*Ceai de frunze de urzică. O linguriță de frunze uscate de urzică se fierbe cu 150-200 ml de apa și se bea de 2-5 ori pe zi. Amestecul se fierbe în vas smălțuit.
*Amestec de plante pentru 1 litru de extract : 2-3 căței de usturoi și cât se ia cu trei degete din următoarele plante , Levănțică (flori), Mac (flori și capsule), Rotungioara (frunze), Pătrunjel (frunze), Salvie (flori), Cimbru (frunze). Se fierbe 1 litru de apă timp de 5 minute și se lasă să stea până devine doar călduț. Se pune în apă amestecul de plante, mărunțite ori tăiate. Se lasă la macerat cam 4-5 ore în vasul acoperit apoi se strecoară și se pune lichidul într-un recipient de sticlă de 1 litru și se completează până la umplerea recipientului cu apă fiartă și răcită.
- Alte metode: se folosesc băile de mesteacăn sau cataplasmele de muștar aplicate pe pulpe și încheieturile mâinilor, care ușurează atacurile acute de astm.
LEACURI PENTRU BRONȘITĂ ȘI TUSE
*Se taie felii două cepe apoi se coc ușor, fară apă sau grăsime. Apoi se zdrobesc puțin cu podul palmei sau cu fundul unei căni, se pun într-un tifon și se aplică pe piept sau pe gât sub forma de cataplasmă, se mențin țoață noaptea, fixându-se cu ajutorul unui bandaj lejer.
*Prăjiți 2 cepe și puneți-le intr-un tifon apoi pe pieptul uns cu ulei de măsline. Acoperiți-vă cu un prosop moale pentru a menține căldură. Puneți o pernă electrică sau o sticlă de apă fierbinte pe piept pentru descongestionare.
*Sirop de ceapă: se scobește o ceapă și în locul miezului înlăturat se pune timp de 10-12 ore, miere de albine. Se ia câte o linguriță la 6 ore, timp de 7 zile.
Se iau dimineața, la prânz și seara, câte 2-3 lingurițe de sirop de ceapă, în cure de câte 2-3 săptămâni. Este un remediu util, mai ales în tratamentul bronșitei infecțioase, dar și al celei tabagice, precum și al celei alergice.
*Adjuvant în astmul bronșic – zilnic se bea un sfert de pahar de lapte fierbinte, în care se pune o linguriță de suc de ceapă și câteva picături de suc de usturoi. Acest preparat favorizează eliberarea arborelui bronșic de secreții, elimină în bună măsură senzația de sufocare, previne contractura spastică a căilor respiratorii.
- Sirop din convul de podbal. Într-o oală de lut sau borcan de sticlă se așează alternativ un strat de convul și un strat de zahăr nerafinat, se lasă să se așeze și se umple până nu mai e loc în vas. Apoi se leagă cu 2-3 straturi de celofan și se pune în gradină la loc ferit, într-o gaură făcută în pământ. Se așează o scandură deasupra și se acoperă cu pământ Căldura constantă pornește un convuls de fermentație. După 8 săptămâni se dezgroapă vasul se scurge siropul de podbal obținut și se dă în 1-2 clocote. După ce se răcește este turnat în sticle mici și se iau 1-2 lingurițe pe zi.
Tuse persistentă, convulsive
*Se bea decoct (decoct – soluție apoasă obținută prin fierberea unor plante alimentare sau medicinale, în vederea extragerii principiilor active din acestea) de ceapă cât de fierbinte posibil, îndulcit cu miere. Două-trei căni pe zi din acest remediu prea puțin plăcut la gust, ba chiar respingător pentru unii, are efecte aproape miraculoase de oprire a acceselor de tuse, de eliminare a secrețiilor de pe arborele bronșic, de refacere a epiteliilor distruse de infecția respiratorie.
*Ceai de ceapă – coaja de la 10 cepe cu 1 l de apă se fierbe într-un vas închis timp de 15 minute. Se consumă înainte de masă, câte 150 ml din acestă compoziție de 3 ori pe zi. Ceaiul se bea cald, îndulcit doar cu miere naturală, fară alte adaosuri.
*Expectorant – 10 cepe mari și un cățel de usturoi se fierb în lapte proaspăt, nepasteurizat. Se adaugă miere, se bea o linguriță de trei ori pe zi.
*Ceai expectorant – Se amestecă în părți egale, flori și frunze de podbal, flori de lumânărică, cuscrișor(numit și mierea ursului sau plumânărică) și frunze de pătlagină îngustă. Din acest amestec de plante se pun 2 lingurițe de ¼ litru de apă și se opăresc. Se beau zilnic, calde, cu înghițituri mici, 3 cesti cu acest ceai îndulcit cu miere naturală.
*Ceapă cu miere: sucul de ceapă se amestecă în parți egale cu miere, preferabil polifloră. Se va lua din aceasta de câte ori este nevoie în cazul tusei, sau pentru tratament preventiv căte o linguriță de 3 ori pe zi.
*Ceai combinat. În 300 ml apă se fierb, până ce apa scade la jumătate, următoarele: o lingură de chimen, o lingură floare de tei, 2 cepe mici, 6 nuci şi 2 linguri de zahăr apoi se strecoară. Seara, se iau câte 5 linguri, una la interval de 10 minute de cealaltă. Se repetă, dacă e cazul, a doua şi a treia zi.
*Nuci cu miere şi soc. Se fierb într-o jumătate de litru de apă: 4 nuci (întregi), o lingură de soc şi o lingură de miere, timp de 10 minute. Se strecoară. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi.
Tuse uscată
- Se ia o ceapă care se toacă mărunt apoi se amestecă cu două linguri de grăsime de gâscă. Se face masaj pe gât, iar dimineața mănânci o linguriță din această compoziție.
*Luati, 1 cartof, 1 ceapă, 1 măr crud; spălați-le bine, curațați-le și puneți-le intr-un litru de apă. Fierbeți-le până ce apa scade la jumătate. Luați câte 1 linguriță de fiertură inainte de masă. - O lingură de miere de 3 ori pe zi – creează un strat protector pe mucoasa gâtului și calmează iritațiile la nivelul acestuia, având si puternice proprietăți antibacteriene. Mierea nu se recomandă copiilor sub doi ani, din cauza riscului de declanșare a botulismului.
- Ceai de lemn dulce – un bun expectorant, alină iritația din gât și creează o peliculă protectoare, decongestionând sistemul respirator.
Infuzie dintr-o linguriță de plantă la 200 ml apă fierbinte. Se bea cald, de câte ori se simte nevoia.
De evitat! de către persoanele ce fac tratamente cu steroizi și cei ce au probleme cu rinichii. - Ceai de cimbru – relaxează mușchii traheei și ai bronhiilor, decongestionând căile respiratorii blocate de raceală.
Preparare ceai de cimbru: pune 200 ml apă la fiert, când dă in clocot, stinge focul și adaugă 1 lingurită de plantă, lasă amestecul să stea acoperit timp de 10 minute. Se bea cald, 3 căni pe zi inainte de masă. - Punem 3 frunze de aloe ( planta de minim 3 ani ) le pui la frigider pentru 3 zile. Se scot, se mărunțesc frunzele în blender, se amestecă cu 3 linguri de miere și 50 ml vin roșu.
Se ia câte o lingură de 3 ori pe zi - 500 ml de apă clocotită se toarnă peste 1 linguriță frunze de coacăze negre, 1 linguriță potbal și o linguriță pătlagină. Se lasă la infuzat 15- 20 minute.
Se bea după 2-3 ore, în trei reprize pe toată perioada zilei.
Tuse rebelă
Ceai din ştiuleţi de porumb – Se spală un ştiulete de porumb, cu boabe cu tot (de preferinţă cu cocean roşu) şi se pune la fiert, într-un litru de apă. Când lichidul începe să se coloreze, se strecoară. Se bea călduţ, timp de 2-3 zile, în loc de apă.
LEAC PENTRU GUTURAI
*Se taie ceapa rondele, se macerează timp de 24 de ore, pe o farfurie, cu suficient zahăr tos; din lichidul extras se beau 2-5 lingurițe pe zi, treptat. Preparatul este util și în caz de tuse.
LEACURI PENTRU RĂCEALĂ UȘOARĂ
*Suc cu miere (maxim 10 linguri suc de ceapă pe zi), tinctura cu vin (la 1 litru de vin alb se vor pune 50 ml suc de ceapă). Se lasă timp de 8 zile, apoi se va strecura. Se completează din nou la 1 litru vinul, după care se poate consuma ca tratament câte o lingură de 3 ori pe zi. Este bine să se ia inainte de mese cu 30 minute. Extern se pun cataplasme cu ceapă pe torace.
LEACURI PENTRU GRIPĂ
*Se lasă la macerat patru cepe, timp de 24 de ore, într-un litru de apă călduță. Se bea o ceașcă între mese și încă una înainte de culcare. Acest preparat luat dimineața pe stomacul gol, mai are proprietatea de a ameliora diabetul.
Soluția alcoolică de ceapă ajută la resorbția edemelor de la nivelul membrelor inferioare: se toacă foarte fin 150 g de ceapă. Se adaugă o cantitate egală de alcool de 90°. Se lasă la macerat zece zile, agitând zilnic vasul. Se strecoară, storcând foarte bine. Se iau trei – patru lingurițe pe zi, dizolvate în puțină apă. Se face o cură de o lună, care poate fi reluată de două sau de trei ori pe an.
*Dacă simțiți că ați luat gripă, imediat radeți puțină ceapă, aranjați-o pe 2 bucățele mici de tifon și fixați-le la baza nasului. Pielea de lângă nas o ungeți cu crema. Aplecați capul puțin înainte, astfel că sucul să nu curgă în gât și respirați prin tampoane 10 minute.
*O variantă de inhalație, pentru gât. Ceapa rasă se pune pe o farfurioară, se acoperă cu o pâlnie și bolnavul respiră prin ea.
- Contra gripei se mai face un macerat din 2 cepe tăiate în felii subțiri care se pun într-un litru de apă plată sau de izvor. Se va lua un pahar de macerat intre mese și un alt pahar seara la culcare, vreme de vreo 15 zile.
LEACURI SIBERIENE PENTRU ANEMIA DE PRIMAVARĂ
Modul în care se studiază medicina populară în Rusia este exemplar. Zeci de expediții științifice medicale pleacă anual în Siberia, un adevărat imperiu de plante și leacuri străvechi, aflate încă în stăpânirea șamanilor. Dincolo de simplitatea și eficienta ei, medicina tradițională siberiană are și un „ingredient” de magie, care face parte din vindecări. Nu omul tămăduiește, ci Dumnezeu.
Metode eficace contra anemiei de primăvara Aceste remedii sunt originare din diferite regiuni ale Rusiei și Siberiei și s-au dovedit a fi foarte eficiente.
- Toți practicienii în medicină populară prescriau un regim bogat de hrană: carne, ficat, gălbenuș de ou, creier de vițel, lapte, unt, icre și întotdeauna usturoi și ceapă. Fiecare pacient trebuia să bea cel puțin 2 l de lapte cald proaspăt pe zi. Dacă laptele direct de la sursă nu se găsea, se putea înlocui cu laptele fiert, dar băut cald. Adesea se adaugă și puțin cărbune în lapte.
- Următorul preparat, originar din Urali, era foarte recomandat. Se umple pe trei sferturi un vas emailat cu orz sau ovăz proaspăt. Se adaugă apoi lapte, de asemenea proaspăt, încât să acopere boabele și puțină slănină de porc topită, cam de 1,5 cm grosime. Se acoperă vasul și se fierbe la foc mic într-un cuptor, până când boabele devin moi și îmbibate. Dacă este necesar, se mai adaugă lapte. Se bea masa lichidă care rezultă, de trei ori pe zi. Doza: 1-2 linguri.
- Planta cactus numită aloe era considerată ca plantă cu proprietăți curative deosebite și se folosea la pregătirea multor medicamente. (Această plantă nu este recomandată cardiacilor.) Planta a fost folosită în Caucaz și în Asia Centrală. Se menționează că planta americană agavă, numită deseori și aloe, nu are efectele plantei din Caucaz. Iată trei formule dintre cele mai des folosite:
a) 4 tulpini de aloe, lăsate într-o sticlă cu vin de 1litru la macerat, cel puțin patru zile. Doza: un pahar, de trei ori pe zi.
b)Același preparat menționat la punctul (a), dar în locul vinului se întrebuințează alcool: patru tulpini la 0,5 litri de alcool. Doza: 40 picături în apă caldă, de trei ori pe zi. - 360 grame melasă galbenă, 170 g frunză de aloe și 120 grame rășină de pin. Se combină după cum urmează: se taie frunzele de aloe în lungime, se macină rășina sau se bate într-o piuliță și se amestecă cu melasa. Se pune într-un vas de lut acoperit și se bagă în cuptor, la foc încet, timp de 8 ore. Apoi se strecoară. Doza: o linguriță, de trei ori pe zi,cu o oră înainte de masă. Această cantitate este suficientă timp de o lună. Repetați după o pauză de o săptămână.
- Decoct de ovăz și tărâțe, care se bea în loc de apă, timp de o oră. Se pun 360 g ovăz și tărâțe amestecate cu 2 l de apă. Se strecoară, indepărtându-se ovăzul și tărâțele. Se îndulcește conținutul cu miere.
- „Calcifierea” – este un procedeu recomandat în toate cazurile de tuberculoză și anemie.
Pregătirea medicamentului: se pun 10 ouă crude (cu coaja) într-un borcan. Ouăle se acoperă apoi cu suc de lămâie. Se așteaptă până când coaja oului se dizolva complet – în aproximativ două săptămâni. Se adaugă 360 g de miere și un pahar de coniac (de struguri). Se amestecă bine. Se păstrează la loc rece și întunecos. Doza: un păhărel de 2-3 ori pe zi, înainte de masă. - Un preparat vechi siberian: se amestecă în cantități egale hrean (preferabil negru), morcovi și suc de sfecla cu miere, se pun într-o sticlă și se îngroapă în pământ 13 zile. Doza: un pahar, de trei ori pe zi, înainte de masă. Se agită înainte de întrebuințare.
Va urma…