Mihai Mirel Cosma

Este știința care constă în cunoștințe exacte, exhaustive și verificabile despre structura și funcționarea mecanismului uman, anatomic, fiziologic și psihologic, inclusiv chimia și fizica elementelor sale. Termenul vine din limba greacă și se compune din „osteon” care înseamnă os și „pathos” cate înseamnă suferință. Părintele osteopatiei este americanul Andrew Taylor Still, care a înțeles că omul trebuie tratat din punc de vedere holistic. Trebuie privit în totalitatea sa, în complexitatea sa. Că, indiferent de diagnostic, pentru a fi sănătos, el trebuie să aibă o bună mobilitate a țesuturilor. Că organismul are posibilitatea de a se vindeca singur, cu condiția ca patologia să fie reversibilă.
Rolul osteopatului este de a apăsa „butonul”, de a da startul vindecării, prin eliberarea blocajului la nivelul țesuturilor lezate. Astfel, Still înființează în America, în 1892, la Kirskville, primul colegiu de osteopatie. Still spunea: „Vreau să fac din osteopat un filosof și să ăl pun pe soclul rațiunii. Vreau să pun în mintea lui busola și atenția, ca să poată merge de la efect la cauza fiecărei anomalii din corp. Când înțelegi și te ghidezi după legile rațiunii, confuzia va fi departe de tine în orice luptă împotriva bolii.”
Medicul osteopat acționează asupra structurilor craniului, coloanei vertebrale, coastelor, organelor interne, bazinului, sacrumului, mușchilor, ligamentelor, fasciilor, etc, pentru a identifica disfuncțiile din structuri și pentru a reda mobilitatea. Abordarea pacientului este holistică.
Medicina holistică este mai veche decât medicina alopată, așa cum o cunoaștem noi. Principiul de bază este „Primum non nocere” – „Mai întâi, nu dăuna!” Prima lege. Să nu rănim, să nu dăunăm atunci când ne dorim să aducem vindecarea unei ființe vii. Primul principiu, prima lege a fost enunțată de Hipocrate și este baza oricărei metode de vindecare. Medicina holistică tratează omul în ansamblul său. Abordarea se face mai întâi structural și abia apoi funcțional. „Holistic” vine de la „halos” – integral, întreg. Medicina holistică implică persoana în întregime: trup, minte, emoții și spirit. Este pentru echilibru! Omul are puterea de a se vindeca! Pacientul este o persoană și nu o boală! Tratamentul constă în repararea elementelor care reprezintă cauza bolilor, pentru vindecarea lor, pentru a se elimina simptomele.
Sunt nenumărate metode de vindecare holistică, în primul rând, educarea pacientului (doctor înseamnă învățător, vine de la latinescul „docere” – învățător). Și asta invită ca doctorul și pacientul să formeze o echipă. Asumarea să fie de ambele părți. Așadar, educarea.
Pe urmă, medicina holistică înglobează toate formele de vindecare alternative: osteopatia, naturopatia, Reiki, acupunctura, medicina tradițională chineză, bioenergia, homeopatia, psihoterapia și multe altele. Toate acestea tocmai pornind de la principiul de bază, acela de a nu dăuna, de a nu face rău.

Mihai Mirel Cosma