Mihai Albu, maetru Reiki Traditional
Acestea sunt cele Cinci Principii aşa cum apar pe monumentul dedicat lui Mikao Usui de la Templul Saihoji din districtul Toyotama, Japonia.
,,Deci, atunci când vine vorba de a preda, lăsați mai întâi elevul să înțeleagă sfaturile Împǎratului Meiji, să cânte cele Cinci Precepte dimineața și seara și să le păstreze în minte:
În primul rând, astăzi nu te înfuria. În al doilea rând, nu te îngrijora,
În al treilea rând, fii recunoscǎtor,
În al patrulea rând, munceşte cu sârguință, În al cincilea rând, fii bun cu ceilalți.
Acestea sunt cu adevărat mari învățături pentru cultivare și disciplină în conformitate cu marile învăţături ale înțelepților antici. Mikao sensei Usui a numit aceste învǎfǎturi «Metoda secretǎ de invitare a Binecuvântǎrilor» şi
«Medicina spiritualǎ pentru vindecarea multor boli».“
Ca orice text mistic, ele au şi alte posibile traduceri şi interpretări.
Preceptele Reiki varianta Reiki Alliance
Chiarastǎzi voi mulţumi pentru multiplele binecuvântări primite,
Chiar astăzi nu mă voi îngrijora, Chiar astăzi nu mă voi mânia,
Chiar astǎzi îmi voi face sârguincios munca,
Chiar astăzi voi fi bun cu vecinii mei și cu fiecare fiintǎ vie.
Gokai, varianta lui Hiroshi Doi
Doar astăzi, nu te mânia, nu te îngrijora. Fii recunoscător.
Munceşte cu sârg.
Fii bun cu toţi oamenii zi de zi, fă un efort pentru îmbunătățirea propriei minți și a propriului corp, fǎun scop din menținerea stării de sănătate și din construirea păcii, prosperității şi fericirii în familie /societate/naţiune/lume.
Consider că adevărata putere a principiilor se manifestă cu adevărat atunci când sunt aplicate în toiul vieții de zi cu zi, nu doar atunci când le repetăm de unii singuri.
Practicarea și respectarea Principiilor Reiki ne ajută să devenim catalizatori şi recipienți mai buni ai Reiki iar practica celorlalte elemente ale sistemului lui Usui ne sprijină în respectarea Principiilor.
Putem observa cum se leagă aceste două aspecte ținând seama și de următoarea zicală asiaticǎ:,,o viaţă îndelungată și prosperă este dată de către niște rinichi puternici și de către o vezicǎ biliarǎliniştită“. Acum pentru a face legătura cu Principiile Reiki ca si organe rinichiul și vezica urinară, are ca emoție negativă ,,frica“ iar loja/elementul Lemn, care are ca şi organeasociate ficatul și vezica biliară, are atribuită ca emoție negativǎ ,,mânia“.
La nivel practic, se poate lucra cu principiile Reiki în viata de zi cu zi astfel:
Ne reamintim şi fixămcele Cinci Principii prin repetarea lor dimineața și seara și suntem conştienti de modul în care le respectăm și/sau le încălcăm pe parcursul întregiizile.
Sau
Dupǎ aceste ,,reamintiri“, ne concentrăm asupra unuia dintre principii și urmărim cum îl respectăm și/sau cum îl încălcăm pe parcursul unei întregi zile (putem face acest lucru și timp de o săptǎmânǎsau o lunǎ).
Sau
Dupǎ ce ni le reamintim și le fixăm prin repetarea dimineața și seara, facem o scurtǎ autointrospectie și observăm ce principiu ne e mai uşor de practicat și de respectat și cu care ne este mai greu. Putem apoi observa când apare unul, când celălalt și cum putem să manifestăm principiul care ne este mai familiar în locul celui care ne este dificil de respectat.
Sau
În cadrul grupului de practică Reiki, discutăm cu profesorul nostru de Reiki, precum și cu colegii despre dificultățile și/sau ușurințele în practicarea unuia sau altuia dintre principii. Împărtǎşirea experiențelor personale ne arată, pe de o parte, că nu suntem singuri, nici pe acest drum, nici ca întâmpinare a dificultăților, iar, pe de altă parte, ne ajută în conştientizarea variatelor soluţii existente pentru o anumită problemă/dificultate.
Sau
Atunci când sesizăm că încălcăm frecvent un principiu, putem să ne sprijinim pe un altul. Dacă măînfurii și îmi vine greu la început să respect acest principiu, pot încerca să practic recunostinta mai des. Dacă îmi este teamă (mă îngrijorez), pot încerca să-mi fac munca în mod conştiincios (fie munca exterioară sau interioară) sau sǎ fiu binevoitor.
Când sesizăm că nu am respectat un principiu Reiki, ne putem pune întrebările prezentate în continuare (luând ca exemplu mânia), iar răspunsurile le putem chiar scrie, pentru revedere,rememorare şi marcarea transformǎrilor.
· În ce situație m-am enervat? Au situațiile acestea ceva în comun de fiecare dată când măenervez? Îmi aduce aminte de ceva aceastǎ situatie? Am mai trǎit situaţii similare?
Cine m-a enervat? Îmi aduce aminte de ceva sau de cineva aceastǎ persoanǎ? Sunt mai multe persoane care mǎ enervează? Au ele ceva în comun? Îmi aduc aminte de cineva?
·Semăn eu cu persoana respectivǎ? Dacă da, în ce fel? Dacǎ nu, cum sunt eu diferit faţă de ea?Și apoi să ne reamintim: ,,Mă deranjează «tinicheaua» din celǎlalt doar dacă rezonează cu 《tinicheaua» din mine!”
·Când sesizez că nu reuşesc sǎ respect un principiu, pot să mă întreb ce am de învățat din ceea ce tocmai s-a întâmplat și cum pot acționa diferit data viitoare.
·Dacǎ, într-o situaţie, sesizez că m-am mâniat, mă pot întreba pentru ce aş putea sǎ fiu recunoscător situaţiei și/sau persoanei respective, dacă nu pot fi fără de mânie sau binevoitor.Ce lectie am de învǎtat de aici?
Prin toate modalitǎțile și exercițiile descrise mai sus se dezvoltă Prezența (a fi Aici și Acum) și Constientizarea, iar nu Reprimarea!!!