Simona Popovici, Maestru sisteme Reiki, Master Teacher All Love
Stresul este o forță insidioasă, căreia mulți dintre noi îi suntem supuși zi de zi. Împreună cu el vin neatenția, nefericirea, insatisfacția, oboseala, disconfortul fizic și câteodată chiar boala. Ești cantonat într-un mod de viață, care este mai puțin decât ți-ai imaginat vreodată? Sau poate nu ești nicăieri, de fapt, pentru că stresul a oprit trenul minții și te simți ca și cum ai fi blocat într-un metrou defect, fără să ajungi nicăieri.
Poți face mai mult decât să supraviețuiești zilei. Nu trebuie să-ți compromiți visele. Poți fi cel mai bun “tu” posibil și poți trăi viața pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna, prin conectarea cu cine ești tu de fapt, cu ceea ce dorești să fii și cu locul unde vrei să ajungi. Toate acestea re realizează prin focusarea la mintea-corpul tău.
Cheia este meditația, în multiplele ei manifestări. Este ușor să-ți petreci viața pe tușă, așteptând să-ți termini această sarcină, sau cu această slujbă, sau cu această etapă din viața ta. Meditația te învață cum să trăiești în prezent, să-ți cunoști mai bine propriul eu – trup, minte și suflet – și să găsești viața de care ai nevoie. Poate anihila stresul și nesiguranța care te trag înapoi, netezindu-ți calea pentru o călătorie în care destinația este fiecare pas. Cu puțină perfecționare și câteva tehnici simple, poți pune stăpânire pe uimitoarea putere a propiei tale minți-corp.
Nu vă speriați de cuvântul meditație. De mii de ani el este o parte a procesului de autotransformare. Un citat al unui Mahatma hindus ne spune „Acțiunea, înțelepciunea, devoțiunea și meditația sunt cheile autotransformării”.
Multe culturi consideră meditația ca parte integrantă a vieții, dar forma pe care o ia această meditație variază foarte mult în funcție de educație, tradiție, cultură, naționalitate, religie, etc.. De exemplu, mulți consideră că rugăciunea și meditația sunt același lucru, indiferent de religia pe care o practică și cui se roagă.
Nu trebuie să urmezi metoda spirituală a nimănui, dar poți folosi ideile altora pentru a-ți crea propria călătorie de autodescoperire prin meditație. Calea îți va deveni mai clară pe masură ce meditezi, ajungând singur la tipul de meditație care și se potrivește cel mai bine în funcție de propriile tale interese și înclinații.
Principalele școli de gândire, ar fi:
Meditația prin respirație
Meditația prin sunet – mantra
Meditația vizuală – mandala
Meditația prin mișcare – tai chi, QiGong, Hatha Yoga
Meditația budistă clasică – zen
Meditația yoga clasică
Meditația New Age
Meditația atenției conștiente
Meditația medicală, așa cum este folosită ăn clinicile de reducere a stresului și pentru alte probleme medicale
Meditația din alte culturi, chineză, africană, musulmană, a indienilor americani și cea iudaică
Rugăciunea
Imaginația stimulată
Vizualizarea creatoare
Meditația creativității sau arta ca meditație (scrisul, desenul, sculptura)
Meditația folosește unelte și tehnici speciale, care să ajute la îmbunătățirea concentrării și la focalizarea gândurilor. În special, când suntem stresați, îngrijorați, nervoși sau supărați, gândurile noastre par complet întâmplătoare și neproductive, în loc să fie concentrate și stabile. Gândurile iți încețoșează conștiința pură și claritatea minții.
Am auzit zilele acestea: „când sunt calmă, sunt atentă la gândurile mele, fac tot posibilul să le alung pe cele negative, să fiu conștientă de mine, de situațiile din viața mea, dar când sunt nervoasă intru într-o stare, de parcă nu mai am acces la nici una din cunoașterile mele”
Am făcut imediat conexiunea cu ce ne învăța maestrul Patrick Zeigler la ultimul workshop. Ne învăța despre undele cerebrale pe care le accesăm pe parcursul unei zile, fiind tot mai mult cercetate și demonstrate științific. Undele delta sunt prezente atunci când dormim profund și sunt cele pe care trebuie să le experimentăm în mod conștient în starea cea mai profundă de calm și pace, realizând conexiunea dintre inima noastră cu înțelepciunea Creatorului nostru. Atunci devenim cocreatori ai creației și devenim conștienți de înțelepciunea sursei creației.
Undele beta sunt prezente la câteva minute după ce ne-am trezit. Acestea accesează informația de la nivelul de conștiință umană prezentă în viața de zi cu zi. După o perioadă de perfecționare, se poate ajunge la aducerea undelor delta în viața conștientă, aducând pace, liniște și armonie în viața noastră, accesând permanent astfel informații de la nivelul de conștiință universală.
Așa cum scrie în Acatistul de mulțumire Slavă lui Dumnezeu pentru toate!: „Nu sunt cumplite viforele vieții pentru acela în al cărui suflet strălucește făclia focului Tău. Împrejur – vreme rea și întuneric, groază și urlet de vijelie, iar în sufletul lui e pace și lumină; Acolo e Hristos! Și inima lui cântă Aliluia!” Iubirea, pacea, armonia sunt atributele Creației, iar atunci când suntem permanent conectați cu aceste vibrații nu putem decât să trăim plenitudinea ființei noastre.
Înțelepciunea transformării personale s-ar putea reflecta în următorul citat: „Viziunea ta va deveni mai clară doar când vei putea privi din inima ta. Cine privește în exterior, visează, dar cine privește în interior, se trezește”, scris de către Carl Jung. Osho denumind ca urgență spirituală spunea „Viata nu ascultă de logica ta, imperturbabilă, ea își urmează propria cale. Trebuie să îți asculți viața”.
Meditația înseamnă menținerea în formă a întregului eu, întărește mintea, ne îmbunătățește imaginea despre noi și relaxează corpul. Gândirea poate tulbura conștiința, iar meditația ne învață să ne suspendăm temporar gândirea. Pentru majoritatea oamenilor, gălăgia din propriul cap este un zgomot continuu de griji, întrebări, dorințe, unde, ce, când, cine și cum. Lumea este un loc aglomerat, care-ți distrage atenția și este aici și peste tot în jurul nostru, nefiind ușor de ignorat.
Meditația este ceva ca și când te-ai întoarce acasă după o vacanță lungă și agitată, te întorci acasă la tine însuți. Este o incursiune frumoasă și aproape luxuriantă în autocunoaștere. La început călătoria meditației și autocunoașterea, poate fi doar o noțiune obscură, dar cultivarea autocunoașterii, în viața de zi cu zi, te poate ajuta să definești și să-ți concentrezi practica meditației. O analiză a minții-corp ajută la relaxarea corpului fizic și la concentrarea stării conștiente. Abilitatea de a te concentra, nu numai că-ți face meditația mai productivă, dar te va ajuta în multe alte privințe ale vieții.
Tradiția indiană yoga oferă mai multe linii directoare pentru meditație, pe care mulți oameni le găsesc și astăzi folositoare. Pantajali a delimitat opt pași care duc spre iluminare anumite rețineri, reguli, exerciții, controlul respirației, controlul simțurilor, concentrarea și meditația și în final, conștiință pură.
Potrivit gândirii budiste, meditația înseamnă să fii pe deplin conștient în momentul prezent, nu să stai să respiri sau să-ți ții mâinile într-un anumit fel. Acestea sunt doar tehnici care te ajută să devii mai conștient de adevărata ta natură
Într-o dimineață îmi faceam autotratamentul Reiki și mă gândeam la o formă de meditație care mi-ar plăcea să o practic și unde aș putea să o strecor în programul meu zilnic. Mi-am dat seama ca această terapie este o meditație din toate punctele de vedere. Este o conexiune a corpului tău cu energia Universului, a vieții pe toate planurile, mental spun o rugăciune, afirmații pozitive, vizualizez diferite situatii sau cum aduc lumina, iubirea vindecarea, mai mult timp într-un anumit loc din corpul meu dacă simt un disconfort, îmi spun rugăciunea de iertare față de mine sau de o persoană, fac simboluri, și multe alte lucruri pe care le-am învățat.
Meditația poate fi frustrantă mai ales la început și nu este imposibil sa ți se pară că toate eforturile tale nu duc la nici un rezultat. Cu cât mai mult vrei ca viața să ți se schimbe, cu cât mai mult vei avea nevoie de o oarecare iluminare, cu atât mai greu ți se va părea să exersezi răbdarea, voința și autodisciplina necesare pentru a aduna recolta practicării constante a meditației.
Nu trebuie sa fii budist, yoghin, sau hindus ca să meditezi, iar iluminarea nu trebuie să fie scopul final al meditației tale. Poate vrei doar o tehnică ușoară de control al stresului, pe care să o poți înghesui în programul tău zilnic de dimineață sau de după serviciu, fără a fi necesar să te duci la un curs sau să te îmbraci în trening.
Indiferent care sunt motivele tale sau metoda aleasă, primul pas și hotarârea de a începe practicarea meditației este un angajament față de sănătatea ta fizică, mentală și starea de bine emoțională, este un DA rasunător vieții pentru a trăi, pentru a fi viu cu adevărat, este o decizie de a te trezi.
Ce provocare și ce bucurie este să fii om și să fii viu și conștient pe fața planetei, chiar în acest moment. Pe măsură ce călătorim cu toții prin labirintul care este viața pe Pamânt, ne apropiem, ne depărtăm și iar ne apropiem de propria noastră lumină interioară. Mintea poate schimba realitatea noastră și de multe ori a celor din jurul nostru. Ea poate vindeca, poate întări, poate energiza, poate crea și calma. Și ce este cel mai important, ea poate trezi și trăi.
Eu sper că vei folosi meditația din toate aceste motive, pentru a te elibera de toate tensiunile și stresul vieții și a deschide porțile pentru ca dragostea și bucuria pe care universul ți le poate oferi, să te inunde. Lasă meditația să deschidă acea mică fereastră din sufletul tău, care nu se deschide decât atunci când mintea ta se liniștește. Lasă meditația să îți arate cum să trăiești, apoi fă chiar acest lucru trăiește, trăiește, trăiește.